نکاتی درباره ظروف مسی -۲
نکاتی جالب در باره ظروف مسی – ۲
۱۱- عمر مفید ظروف مسی پس از قلع اندود کردن چقدر است؟
بعد از قلع اندود قبل از استفاده مقداری خاکستر ذغال با ابر خیس به داخل ظروف بکشید، با این کار، سفیدی آن دوام بیشتری خواهد داشت و سعی شود همیشه برای پخت و پز با ظروف مس از شعله ملایم و کم استفاده شود. اگر چنین کنید بهترین کیفیت را خواهد داشت ان شاء الله. برای شستشو از سیم ظرفشویی استفاده نشود. اگر این موارد را رعایت کنید با این برنامه چندین سال راحت خواهید بود.
۱۲- آیا میتوان بجای استفاده از کفگیر آهنی در ظروف مسی از قراردادن یک تکه آهن کوچک(ازنوع ساختمانی) درون ظروف مسی استفاده کرد؟ آیا تکه آهن ساختمانی برای بدن مضر نیست؟ کفگیر آهنی که قدیم استفاده میکردن از چه نوع آهنی بود؟ / آیا اگر ظروف مسی بدون لایه محافظ (قلع) باشد یا لایه محافظ آن از بین رفته باشد با پخت غذا مس زیادی وارد غذا شده و جذب بدن شده و این مس زیاد برای بدن مضر است؟ آیا این حقیقت که ظروف مسی را قلع اندود میکنند تا مس زیادی وارد غذا (خصوصا با پخت غذاهای اسیدی) و سپس جذب بدن نشود صحیح است؟
اما پاسخ سوالات بالا. از هرنوع آهنی نمی شود استفاده کرد کفگیر آهنی یا حسم یا نعل بایستی کوره ای یا ساده تر همان آتشی و چکش خورده باشد و اگر چندین بار آتش دیده باشد بهتر یون آزاد می کند. در پاسخ به سوال بعدی، از مس قرمز اگر درست استفاده شود هیچ ضرری ندارد و در کل از قدیم در کله(ذهن) ما ایرانی ها جا داده اند که ظروف مسی باید «قلع اندود» باشد ولی افسوس که قلع در کل برای کبد ضرر دارد. در کشور های خارج در تمام آشپزخانه ها از مس قرمز استفاده می کنند به شرط آنکه صحیح استفاده شود آن هم قبل از طبخ غذا درون ظرف مس قرمز بایستی کاملا با نمک و سرکه به صورت غلیظ تمیز و بعد شسته شود. با این کار، هیچ مانعی ندارد یعنی می شود بیمه ای کامل.
۱۳ – یکی از کاربران پرسیده است که “من برای اولین بار در قابلمه مسی کوفته گذاشتم. فردایش وقتی ظرف را تمیز می کردم دیدم که یک طرف سطح آن سیاه شده طرف دیگه کمی قرمز شده من حالا مانده ام که چه کار کنم از آن استفاده کنم یا نه؟”. در جواب به سوال این کاربر، سوالی که پیش می آید این است که منظور ایشان از دورنگ شدن سطح داخلی ظروف بوده یا سطح بیرون آن یک. اگر سطح بیرون آن بوده، مقداری نمک وسرکه مخلوط کرده به صورت غلیظ با اسکاج نرم به روی آن کشیده و بعد آب کشی می کنیم. با قراقروت یا آب نارنج هم می شود استفاده کرد. با این ترفند، شکل و رنگ آن مثل روز اول که خریدید می شود. اگر منظور شما سطح داخل آن ظرف می باشد ابتدا با مقداری آب داخل آن را نمدار کنید و با خاکستر ذغال یا پودر تمیز کننده رخشا و اسکاج، بر روی سطوح آن به نرمی بکشید و آن را تمیز کنید. با این کار می شود مثل پنبه سفید و بعد آن را آبکشی کنید. همیشه بعد از شستن ظرف مسی آن را با حوله ای نرم خشک کنید.
۱۴- چگونه است که ظروف مسی دارای پوششی مثل قلع هستند ولی باز هم مس وارد غذا می شود؟
علت این موضوع این است که مس فلزی است رسانا. از این نظر که قلع فلزی روان است عبور می کند و یون مورد نظر را آزاد می کند.
۱۵- من هم یک بار در رادیو از یک پزشک شنیدم که می گفت نگران پوشش قلع نباشید با وجود پوشش قلع باز هم یونهای مس آزاد میشه. پوشش قلع برای اینه که مس بیش از حد وارد بدن نشه ولی به نظر من اگه غذاهای ترش نپزیم مس آزاد شده کافی خواهد بود. من خیلی وقته قابلمه مسی ام قلعش تموم شده ولی همچنان توش غذا می پزم و نگران هیچی هم نیستم.
۱۶- آیا ماهیتابه مسی برای سرخ کردن خوب است یا خیر؟ آیا اگر بعد از سرخ کردن رنگ بیرونی ماهیتابه برود مشکلی ندارد؟
در پاسخ به این سوال می بایست گفت که استفاده از ماهی تاوه مسی خیلی خوب و بسیار عالی است، توصیه می شود که باشعله ملایم استفاده کنید تا بهترین نتیجه رابگیرید، همچنین ۲ با مخلوط کردن مقداری سرکه و نمک و مالش آن به سطح بیرونی ظرف رنگ و شکل آن مثل روز اولی که خریدید خواهد شد.
۱۷- یکی از خوانندگان پرسیده است “میخواهم قابلمه مسی بخرم، حالا قبل از اولین استفاده داخل آن را با نمک و سرکه تمیز کنم و یا اینکه بعد ار هر بار استفاده باید این کار را کرد؟ حرارت همیشه باید ملایم باشد؟ و اینکه اول بگذاریم داغ شود بعد روغن و ادامه پخت رو انجام دهیم؟ اگر بخواهیم برنج درست کنیم باید آب را با حرارت ملایم به جوش بیاوریم و یا نه؟ استفاده روزانه آن مشکلی ایجاد نمی کند؟”
در پاسخ به این خواننده عزیز، قبل از استفاده برای اولین بار ابر نمدار با خاکستر نرم ذغال به داخل ظرف بکشید و سپس آبکشی کنید. همچین توصیه می شود که سرکه و نمک را برای تمیز کردن سطح بیرونی مس استفاده کنید اگر بخواهید از مس قرمز استفاده کنید می شود از نمک و سرکه برای تمیزی آن استفاده کرد. لازم است که به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از ظروف مسی همیشه با شعله ملایم باشد. در هنگام استفاده از ظروف مسی برای آشپزی با روغن، اول روغن بریزید و بعد زیر آن را روشن کنید تا داغ شود که قلع اندود آن نسوزد. ضمنا برای جوش آوردن آب هیچ اشکالی ندارد که شعله زیاد باشد. استفاده روزانه از ظروف مسی هیچ اشکالی ندارد به شرط آنکه ظرف مس را با غذا داخل یخچال نگذارید.
۱۸- امیدوارم مردم ایران روز به روز به طب سنتی ایران که از ۳۰۰ سال پیش، غرب شروع کرد به خراب کردن و پاک کردن آن از ذهنها بیشتر روی بیاورند.
۱۹- آیا مس برای سرخ کردن یا پختن نیمرو هم مناسب است؟
پاسخ: ظروف مسی به خصوص ماهی تاوه بسیار مفید بوده برای نیمرو و املت و برای سرخ کردن خیلی از مواد غذایی دیگر مفید است. غذا به ظرف مسی نمی چسبد روغن را در ظرف مسی بریزید و بعد روی شعله ملایم بگذارید روغن داغ شود تا حدی که کمی دود از آن بلند شود سپس مقداری نمک داخل روغن داغ بریزید و هرچه خواستید داخل آن طبخ کنید دیگر به هیچ وجه غذا داخل آن نمی چسبد به خصوص قابلمه مسی بهترین ته دیگ را می دهد.
۲۰- یکی از کاربران پرسیده بود “یک قابلمه مسی خریدم ولی دور روز غذا داخلش درست کردم سیاه شد اما دوستم که قابلمه مسی دارد مثل اون سیاه نشده می خواهم بدونم چه فرقی با هم دارد؟”
پاسخ: سیاه شدن داخل ظروف به خاطر کلر آب می باشد و ظرف مسی مربوطه، تولید شده توسط ماشین یا همان پرس می باشد ولی مس کار دستی و چکشی کوره ای اصل، داخل آن سیاه نمی شود
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.